Kontaktujte nás


Axalta Powder Coating Systems Central Europe GmbH
Holušická 2221/3
140 00 Praha 4
Czech Republic

Tichost, lidský dotek a odolné povrchové úpravy: Studio Axalta pro předpovídání trendů předpovídá budoucnost barev a povrchových úprav pro rok 2022

Oficiální tisková zpráva


Společnost Axalta, těžká váha v oboru práškových nátěrových hmot, přináší ochutnávku vibes, svého přehled trendů a časopisu, který vychází 14. června 2021. 

Když odhlédneme od těch nejzřejmějších dopadů covidu-19, společnost Axalta předpovídá, že práce z domova přinese čím dál větší poptávku po tichu – po površích, které podporují klid – a také interiérovém designu, který vytváří uklidňující, uzavřené prostory.  Důraz bude kladen na přírodní materiály a odpovídající neutrální paletu: klidné barvy, jemné textury, minimalistické linie a povrchy – motivem je klid – a barevná paleta se zaměřuje na „neoneutrální“ témata.

Druhou předpovědí je, že s rostoucí přítomností umělé inteligence a automatizovaných procesů v našich životech se dočkáme designérského étosu, který do rovnice neochvějně vrátí člověka.   Povrchy evokující ruční zpracování hlíny, dřeva a ratanu se budou kombinovat s barvami a texturami průmyslovějšího vzhledu. Toto napětí bude dominovat povrchovým úpravám, které uvidíme na fasádách a okenních rámech i v interiérech.

Mezitím manažerka ColourDesign společnosti Axalta, Sally Putová, vyhlašuje barvu roku 2021, a tou se stává Axalta SuprAnodic Nature: „Dali jsme dohromady všechny analytické i barevné zkušenosti a vyšlo nám, že zatímco černá, šedá a bílá zůstávají nadčasovými bestsellery, přichází nová móda anodického (eloxovaného) vzhledu – hladkého, matného, jemného, kovového efektu – který se zřejmě stane pro projektanty architektury, osvětlení, nábytku a dalších oblastí volbou číslo jedna. 

Tyto a další předpovědi byly shromážděny v každoroční publikaci společnosti Axalta, přehledu trendů vibes, který analyzuje vzhled, barvy a efekty pro nadcházející rok v oblasti architektury a interiérů.  Ke každému výtisku je přiložen vějířový vzorník, včetně vzorků práškově lakovaného hliníku v 10 barvách vybraných pro architektonické a designové moodboardy.

V publikaci se objevují přední hlasy z oblasti architektury a produktového designu. Sally hovoří o psychologii výběru barev a různí mluvčí z oboru od klientů společnosti Axalta, španělské Bestia Bikes, až po belgické Studio Segers, hovoří o výběru barev, které jsou pro ně výjimečné. 

Designéři nábytku a architektury Studio Segers říká: „Kromě formy, proporcí a funkce je to také správná barva, látka nebo povrchová úprava, co může být pro nábytek tím rozhodujícím faktorem.“ Zatímco interiéroví designéři Colombo tvrdí: „Designér obvykle pracuje zvenčí dovnitř, ale nyní se stále častěji setkáváme s tím, že pracujeme zevnitř ven – od srdce směrem ke kůži“ a necháváme vyjádřit podstatu konceptu barvou.

Vyzpovídali jsme zakladatelku Muzea architektury Melissu Woolfordovou o jejich aktuální expozici Colour Memories, která probíhá do 1. října a kterou sponzoruje společnost Axalta.  Výstava

zachycuje osobní barevné příběhy a inspirace více než 20 architektů, včetně spojení Jonathana Hagose s lososově oranžovou, Harbindera Singha Birdiho s dopravní červenou a Paula Monaghana s viktoriánskou kachlově zelenou.  Každý architekt si vybral vzorek barvy Axalta, který nejlépe reprezentuje jeho vzpomínku.

Přehled vibes pro rok 2020 silně reflektuje dopad pandemie a v předpovědích dominují slova jako „jeskyně“, „útočiště“ a nostalgie.  „S tím, jak se z této doby dostáváme, se mění důraz,“ říká Sally.  „Všichni hledáme uklidnění v podobě lidského doteku a sounáležitosti s naším prostředím.  Tyto pocity se budou v průběhu roku projevovat v designu našich domovů a pracovních i zábavních prostor.“

Další informace a kopii zprávy, na kterou se vztahuje embargo, získáte na adrese Theresa Simon / 07976 766221 /  theresa@theresasimon.com

Pokud chcete objednat sadu barevných vzorků a tištěnou kopii zprávy, navštivte prosím www.axalta.cz/vibes2021